Virkningene av søksmål og frafall
Å reise søksmål får prosessuelle følger for et krav, som pengekrav eller fastsettelsespåstand om at en rettighet eller forpliktelse er til eller ikke. Søksmålet innebærer for det første at søksmål om samme krav som en sak som allerede verserer for domstolene vil være litispendent og skal avvises etter tvisteloven § 18-1. Er det først reist et søksmål om et forhold, så kan man ikke reise samme krav flere ganger eller ved flere domstoler, mens saken pågår, jf. tvisteloven § 18-1:
Ӥ 18-1. Saksanlegg som hinder for ny sak (litispendens)
Reises det ny sak mellom samme parter om et krav som allerede er tvistegjenstand, skal retten avvise den. Dette gjelder også når sak er reist for utenlandske domstoler dersom avgjørelsen der vil ha rettskraftvirkning i Norge etter § 19-16”.
Når et krav vil bli tvistegjenstand for domstolene og således være gjenstand for eventuell litispendens er som hovedregel når forliksklage eller stevning har kommet frem til retten, eller når et krav er fremsatt i rettsmøte. Når kravet blir tvistegjenstand er regulert i tvisteloven § 18-2:
”§ 18-2. Når hinder for ny sak inntrer og opphører
(1) Et saksanlegg er til hinder for ny sak etter § 18-1 når forliksklage er innkommet til forliksrådet, eller når stevning er innkommet til retten. Det samme gjelder krav som etter § 15-4 inndras ved prosesskriv. For krav som settes fram i rettsmøte, inntrer virkningen når kravet settes fram. For krav som begjæres pådømt i straffesak etter straffeprosessloven kapittel 29, inntrer virkningen når begjæringen er innkommet til påtalemyndigheten eller retten.
(2) Virkningen av saksanlegg etter § 18-1 opphører når saken er rettskraftig avgjort.
(3) Når det følger av lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov at behandling av saken i en nemnd avskjærer søksmål for domstolene, kan søksmål likevel anlegges hvis nemnda ikke har avgjort saken innen seks måneder uten at det kan bebreides saksøkeren. I så fall innstilles behandlingen i nemnda”.
Det er her viktig å merke seg at en sak som verserer hos en tvisteløsningsnemnd, etter tvisteloven § 18-2 tredje ledd vil være litispendent med mindre nemnda bruker mer enn seks måneder på å behandle saken. Etter seks måneder etter at klage er inngitt, vil ikke kravet lenger være litispendent.
Videre vil rettsvirkningen av å ta ut søksmål for tingretten være at kravet vil få sin avgjørelse og bli rettskraftig avgjort. Kravet vil fra og med tingretten alltid få sin avgjørelse i form av medhold eller frifinnelse, avvisning, oppgivelse av kravet eller forlik. Saksøker kan nemlig ikke trekke saken etter at den er reist for tingretten, uten samtidig å oppgi kravet for alltid, jf. tvisteloven § 18-4:
”§ 18-4. Frafall av søksmål
(1) Når et krav i saken er forkynt for motparten eller satt fram i rettsmøte, blir kravet å regne som oppgitt dersom det trekkes tilbake fra behandling før rettens avgjørelse er truffet. Motparten kan kreve at saken tas opp til rettslig avgjørelse etter § 9-7.
(2) Kravet kan trekkes fra behandling uten at det oppgis hvis motparten a) samtykker i dette, b) ikke har inngitt tilsvar, eller c) har påstått behandlingen av kravet avvist.
(3) Ved behandling i forliksrådet kan kravet alltid trekkes fra videre behandling uten at det oppgis, inntil kravet er avgjort av forliksrådet.
(4) Ny sak om kravet kan ikke reises før sakskostnader tilkjent motparten er betalt”.
Saken kan eventuelt heves og hovedforhandling kan under visse strenge vilkår utsettes, men saksøker vil etter at stevning kom inn til tingretten alltid få en avgjørelse av kravet før eller senere. For forliksrådene kan imidlertid samme sak reises på nytt om saken trekkes etter at klager har dekket innklagedes omkostninger ved forliksklagen, jf. § 18-4 tredje og fjerde ledd. Med andre ord vil sivilprosessen etter at forliksrådsnivået er passert avgjøre en tvist endelig gjennom avvisning av saken, realitetsavgjørelse eller eventuelt rettsforlik. Ved rettsforlik skal saken heves.
Rettsvirkningen av søksmål vil også være at saksøker vil kunne hefte for saksøktes omkostninger ved oppgivelse eller avgjørelse som ikke gir medhold, med mindre retten unntaksvis finner grunn til å unnta fra saksomkostninger.
Det er et unntak fra prinsippet om at en rettskraftig avgjørelse vil innebære en endelig avgjørelse av et krav, dersom vilkårene for gjenopptakelse etter tvisteloven kap. 31 foreligger, men det skal svært mye til for at det hefter såpass mye feil ved en rettskraftig sivil dom at man tillater gjenopptakelse.
Videre vil det også avslutte tvisten med endelig virkning, dersom kravet avvises, trekkes eller forlikes etter at sak først er reist for tingretten, idet man ikke kan reise søksmål for samme forhold, jf. tvisteloven §§ 18-4, 19-12, 19-15. Dermed vil en tvist få en endelig avgjørelse ved at samme tvist ikke kan reises flere ganger etter at saken er trukket.
Søksmål vil også få virkning ved at materielle frister som foreldelsesfrister avbrytes, jf. f.eks. foreldelsesloven § 15. Her vil tvisteloven § 18-3 få anvendelse:
”§ 18-3. Når andre virkninger av saksanlegg inntrer og opphører
(1) De virkninger som følger av annen lovgivning av at søksmål er reist, inntrer når prosesskrivet som reiser saken eller inndrar kravet, er sendt, slik at fristen er avbrutt etter domstolloven § 146. For krav som settes fram i rettsmøte, inntrer virkningen når kravet settes fram.
(2) Når foreldelse er avbrutt ved forliksklage, opphører denne virkningen dersom stevning, eller eventuelt forliksklage, ikke er sendt til retten innen ett år fra forliksrådet innstilte behandlingen av saken.
(3) Hvis søksmålet avvises eller ellers ender uten dom, og saksøkeren ikke er vesentlig å bebreide for dette, er virkningen etter første ledd fortsatt i kraft hvis kravet reises i nytt søksmål innen tre måneder fra kjennelsen ble forkynt for saksøkeren. Mot oversitting av tremånedersfristen kan det ikke gis oppfriskning”.
Hovedregelen er her at fristavbrytende skritt vil beholde sin virkning, så lenge kravet holdes i hevd tilstrekkelig, slik at det ikke prosessuelt er gått tapt. Dersom det gis oppfriskning, vil virkningene av det opprinnelige fristavbrytende skritt normalt være i behold.