Mekling
Dersom man har barn under 16 år sammen, må man for å kunne ta ut søksmål legge frem en meklingsattest. Prosessuelt er kravet om meklingsattest etter gjennomført mekling en absolutt prosessforutsetning, og saken skal avvises dersom ikke gyldig meklingsattest foreligger, jf barneloven § 56 annet ledd, jf 51, første ledd. Kravet til slik mekling gjelder for alle foreldre uansett sivilstatus.
Meklingsattest får man ved å møte til mekling ved et godkjent meklingskontor. Fylkesmannen er ansvarlig for meklingsordningen der du bor, og vil ha utstedt meklingsbevilling til fagpersoner tilsatt ved offentlig godkjent familievernkontor, prest i offentlig kirkelig stilling eller prest eller forstander i registrert trossamfunn eller fagperson tilsatt i offentlig helse- og sosialinstans mv.
Formålet med meklingen er å ”få foreldra til å kome fram til ei skriftleg avtale om foreldreansvaret, om kvar barnet skal bu fast og om samvær” jf barneloven § 52 første punktum. Det er altså ikke krav om at man faktisk kommer til enighet, men det er selve fremmøte for meklingen som er obligatorisk. Foreldrene plikter etter forskrift om mekling etter ekteskapsloven og barneloven § 7 å møte samtidig for mekler. Mekler kan i særlige tilfeller gi tillatelse til at en eller begge foreldre møter sammen med fullmektig. Hvis sterke grunner taler for det, kan mekler bestemme at det skal mekles for foreldrene separat.
Mekleren er etter forskrift om mekling etter ekteskapsloven og barneloven § 8 pliktig til å skrive ut meklingsattest etter bare en time med mekling, men kan oppfordre partene til å mekle videre fra 3 til 6 timer, dersom det er hensiktsmessig. Denne endringen kom i stand i 2007.
Obligatorisk mekling er også et vilkår for å få separasjonsbevilling eller skillsmissebevilling, dersom foreldrene har barn under 16 år, jf barnelovens § 51 annet ledd, jf. ekteskapslovens § 26 første ledd. I 2005 ble mekling gjort obligatorisk også for samboere med felles barn under 16 år, jf. barneloven § 51 tredje ledd. Meklingsplikten inntrer her ved samlivsbrudd, og sanksjonen for å ikke møte til mekling er at retten til utvidet barnetrygd faller bort eller ikke inntrer, jf barnetrygdlovens § 9,femte ledd.
Barneloven § 49 pålegger advokater som har saker om barnefordeling å ”opplyse foreldra om høvet til mekling”, og advokater er videre pålagt ved lov å ”vurdere om det er mogeleg for partane å kome fram til ei avtaleløysing”.